De ‘PROEF’brouwerij

Drink matig, maar regelmatig!

De ‘PROEF’brouwerij is een brouwerij gelegen in Lochristi-Hijfte in België. Ze brouwen voornamelijk voor derden, ze verkopen als het ware hun brouwinstallaties en skills en brouwen jouw bier als jij daar zelf geen middelen voor hebt. Toen ze in 1996 startten, brouwden ze als wijze van start een eigen bier: de Reinaert. De naamkeuze was voor hen een vanzelfsprekende keuze: Hijfte zou immers de plek zijn waar de samenzweerders hun snode plannen tegen Nobel hadden gesmeed.

Reinaert vertelt het koningspaar over de snode plannen en de schat.
Bouwman, 2002, p. 64

Het verhaal leeft zo sterk in de streek dat er jaarlijks zelfs de Reinaertsfeesten worden georganiseerd. Reinaert is dus een echt streekbier. Hun verwijst, zoals de naam al duidelijk aangeeft, naar het hoofdpersonage uit Van den vos Reynaerde. De ‘PROEF’brouwerij produceert drie verschillende types van de Reinaert.

Wij proefden de Reinaert Grand Cru en de Reinaert Tripel.

Reinaert Grand Cru

Dieuwke proefde de Reinaert Grand Cru: “Reinaert Grand Cru past perfect in een bruine kroeg, door de donkere volle smaak waan je je meteen in het rijk van koning Nobel.”

Reinaert Grand Cru is een donkerrode “gerstewijn” van 9,5%. Dit bier van hoge gisting heeft rood fruit en peperkoek als aroma’s. Daardoor kent het bier een zoet-zurige toets.

Reinaert Tripel

Brent proefde de Reinaert Tripel: “Het bier doet zijn naam recht aan. In tegenstelling tot de vos is dit bier niet sluw, dit is een ideaal zomerbier voor op een terrasje. Ik zou er zo een tweede bestellen!”

Reinaert Tripel is een wazig goudblond bier van 9% met een rijkelijke schuimkraag.  Het bier kent een licht kruidige en fruitige smaak, waar zoete appel deels overheerst.

Reinaert Amber

We hadden niet de kans om Reinaert Amber te proeven, maar als hij even lekker is als zijn broers, is het zeker een aanrader. Dit zegt de ‘PROEF’brouwerij over Reinaert Amber:

Reinaert Amber is een amberkleurig bier van 7%. De aroma’s van mout, broodkorst en karamel geven dit bier voornamelijk een zoete smaak, maar met een subtiele bittere nasmaak.

Check hier de website van de ‘PROEF’brouwerij! De volgende keer dat je in
Lochristi-Hijfte komt, weet je wat te doen!

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag